Haptotherapie Utrecht

Home
Haptonomie

 

De haptonomie houdt zich bezig met voelen, tasten, affectiviteit en contact.

 

Uitgangspunt is dat het menselijk lichaam, en vooral de beleving van je lichaam, zeer belangrijk is binnen alle communicatievormen.

Communicatie verloopt voor het grootste deel non-verbaal. Je houding, mimiek, intonatie en bewegingen drukken meer uit meer dan wat je met woorden zegt.

 

De haptonomie ziet het lichaam als "drager"van gevoelens. Ons lichaam is een belangrijke informatiebron en heeft een lang geheugen. Al je ervaringen zijn in je lichaam terug te vinden. Met je lichaamshouding, beweging, spanning en manier van contact aangaan laat je zien hoe je in de wereld staat, hoe je je voelt en wie je bent.

 

In onze maatschappij is het voelen veelal naar de achtergrond gedrongen door de aandacht die nu vooral op het denken ligt. Hierdoor “vergeten” mensen te luisteren naar wat hun lijf ze vertelt met spanning, pijn of blokkades. Of om te voelen wat er gebeurt in het contact met een ander.

 

De haptonomie helpt je om bewust te worden van de wisselwerking tussen verstand en gevoel, emoties en handelen. De haptonomie trekt dit door naar het dagelijks leven en is daarom een benaderingswijze, een mensvisie.

( Haptonomie betekent letterlijk: de wetenschap van de tast ).